Λαμπρόπιτα Αστυπάλαιας
Οι αλμυρές λαμπρόπιτες της Αστυπάλαιας είναι μια παραδοσιακή εκδοχή της πίτας που παρασκευάζεται κατά την περίοδο του Πάσχα. Αυτή η πίτα είναι γνωστή για τη γεύση της, συνδυάζοντας τυριά και αρωματικά βότανα, προσφέροντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Η συνταγή παραμένει αυθεντική μέσα από τις γενιές, μεταφέροντας την κουλτούρα και την παράδοση του νησιού.
ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κιλό γάλα
- 1 κουταλάκι της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας Baking Powder
- 1 αυγό
- 40γρ. μαγιά
- 120γρ. βούτυρο
ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ
- 500γρ. χλωρή ή ανθότυρο
- 1 αυγά
- ½ κουταλιά της σούπας πιπέρι
- ¼ ζαφορά σαφράν
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμασία Ζύμης
ΒΗΜΑ 1: Τοποθέτησε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και φτιάξτε μια μαλακιά ζύμη.
ΒΗΜΑ 2: Την κόβετε σε μικρά μπαλάκια. Καθ ’ ένα από αυτά ανοίγετε σε φύλλα με τον πλάστη και μέσα τοποθετείτε την γέμιση.
Συναρμολόγηση Λαμπρόπιτας
ΒΗΜΑ 3: Κλείνετε τα φύλλα από κάθε άκρη σχηματίζοντας τρίγωνα ή τετράγωνα χωρίς να κλείσετε την πάνω επιφάνεια τους για να φαίνεται η γέμιση. Πασπαλίζετε με κάποιο μείγμα σουσαμιών αν επιθυμείτε.
Ψήσιμο
ΒΗΜΑ 4: Αφήνετε τις λαμπρόπιτες να φουσκώσουν. Ψήνετε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.