Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων με έκταση 302,152 τ.χλμ., και περίπου 7.000 πληθυσμό. Η ιστορία εντοπίζει ανθρώπινη παρουσία γύρω στο τέλος της Νεολιθικής περιόδου (4.000-3.000 π.Χ) ενώ λέγεται ότι κατά τη μυθολογία η Κάρπαθος υπήρξε το νησί των Τιτάνων. Ατελείωτες ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά σε συνδυασμό με τα τεράστια βουνά κάνουν το νησί μοναδικό και αξέχαστο. Τα πεύκα ξεκινούν από την κορυφή του βουνού και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια, όπου βρίσκεται και το κύριο λιμάνι. Το Επαρχείο θα σας εντυπωσιάσει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του καθώς ορθώνεται μπροστά σας ο επιβλητικός βράχος Βούνος. Στην Άφωτη προσκυνήσετε τα λείψανα της Αγίας Φωτεινής, ενώ στη θέση Μύλοι θα δείτε τη σπηλιά του Ποσειδώνα.
Το πιο φημισμένο χωριό του νησιού είναι η Όλυμπος, σκαρφαλωμένη στον Προφήτη Ηλία με χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι γυναίκες του χωριού εξακολουθούν να φορούν σε όλες τους τις δραστηριότητες τις παραδοσιακές φορεσιές,Εκτός από τα παραδοσιακά καλοδιατηρημένα σπίτια, θα σας εντυπωσιάσουν οι 83 γραφικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες.
Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μεσοχώρι. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φυσικές πηγές για να ξεδιψάσετε και πολλά καφενεδάκια για να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες.Στο μικρό χωριό Πυλές με εξαιρετική θέα στην θάλασσα, θα επισκεφθείτε το Υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο.
Για να φτάσετε στο μικρό χωριό Σπόα θα ακολουθήσετε μια μαγευτική διαδρομή και εκεί η θέα των πολλών ανεμόμυλων θα σας αποζημιώσει .
Στο γραφικό ψαροχώρι Διαφάνι θα γευτείτε ολόφρεσκα ψάρια και θα χαρείτε τις όμορφες παραλίες αφου φυσικά περπατήσετε στα μικρά σοκάκια.
Στο Απέρι θα ανεβείτε στην κορυφή του λόφου, όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Καρπάθου, για να απολαύσετε πανοραμική θέα.
Στο Όθος θα δείτε το παραδοσιακό καρπαθιώτικο σπίτι, στο Λαογραφικό Μουσείο και να ξεφαντώσετε με τα φημισμένα παραδοσιακά γλέντια στα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα (26-28 Ιουλίου) και του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή (3 Νοεμβρίου).
Τοπική κουζίνα
Ξακουστό επίσης το βυζάντι, που είναι αρνί ή κατσίκι, γεμιστό με ρύζι και σιγοψήνεται σε σκεπαστό πήλινο σκεύος. Άλλη μία παραδοσιακή συνταγή είναι το οφτό, κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια Ψήνεται σε ξυλόφουρνο για ένα ολόκληρο βράδυ και συνοδεύεται από τη δρύλα, που είναι γιαούρτι από κατσικίσιο γάλα.
Ο χόνδρος είναι χοντροκομμένο σιτάρι με κρέας και ντομάτα και σερβίρεται στους γάμους και στα πανηγύρια .