Η πιθανότερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του νησιού ειναι από τη φοινικική λέξη “κάρκι” ή “κάλχι” που σημαίνει “πορφύρα”, ενα όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού και οι Φοίνικες το εμπορεύονταν.
Το Α’ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιηται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Χάλκης αφού το νησί έχει ανακηρυχθεί “Διεθνές κέντρο ειρήνης και φιλίας νέων” με αποτέλεσμα να επισκέπτεται το νησί μεγάλος αριθμός νέων. Ατελείωτες παραλίες με βότσαλο ή άμμο που θα σας γεμίσουν αναμνήσεις από τις διακοπές σας σε ένα υπέροχο νησί με τους ντόπιους να διακρίνονται για τη φιλικότητα και την έμφυτη ευγένειά τους. Αν είστε λάτρης την κατάδυσης υπάρχει σχολή όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ότι χρειάζεστε, ή να κάνετε μαθήματα με έμπειρους εκπαιδευτές. Εξερευνήστε τον υπέροχο βυθό, τις υποθαλάσσιες σπηλιές και τα ναυάγια της περιοχής αφού η διαύγεια των νερών φτάνει τα 40 μέτρα βάθος!!!
Τοπική κουζίνα
Το γιορτινό φαγητό της Χάλκης είναι αρνάκι ή κατσικάκι οφτό (γεμιστό) μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο και βέβαια τα πεντανόστιμα γιαπράκια (ντολμαδάκια με κιμά). Μεγάλη πληθώρα σε φρέσκα ψάρια και το Χαλκίτικο γαριδάκι που τρώγεται ολόκληρο μόλις τηγανιστεί.
Τοπικά γλυκά
Από γλυκά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα απολαυστικά ξεροτήγανα και τους ζυμωτούς λουκουμάδες με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
Τοπικά προϊόντα
Δοκιμάστε το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι αρίστης ποιότητας, το μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα με παραδοσιακό τρόπο, φρέσκα φραγκόσυκα, και φυσικά τα ντόπια χειροποίητα μακαρούνια και κουλιά .Και φυσικά μην ξεχάσετε να πιείτε μια δροσιστική σούμα!