Πουγκάκια Πάτμου
Τα πουγκάκια της Πάτμου είναι γλυκά της Πάτμου, γνωστά για την πλούσια γεύση τους και την μοναδική τους εμφάνιση. Αυτά τα μικρά γλυκίσματα, που θυμίζουν μικρά πουγκιά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού και συνδέονται με τοπικά έθιμα και εορταστικές εκδηλώσεις. Τα Πουγκάκια έχουν μακρά ιστορία στην Πάτμο και φτιάχνονται κυρίως κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και άλλων σημαντικών γιορτών. Αν και οι ακριβές ρίζες τους δεν είναι σαφείς, θεωρείται ότι αποτελούν μέρος της πλούσιας παράδοσης της νησιώτικης κουζίνας , η οποία συχνά συνδυάζει τοπικά προϊόντα με παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής. Η τέχνη παρασκευής τους έχει περάσει από γενιά σε γενιά , διατηρώντας ζωντανή τη κληρονομία της Πάτμου.
ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ
- 200γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 κουτάλι της σούπας κανέλα
- 50γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι
ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250γρ. βούτυρο
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κρόκοι αυγών
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ ΣΙΡΟΠΙΟΥ
- 250γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 150γρ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμασία Ζύμης
ΒΗΜΑ 1: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη.
ΒΗΜΑ 2: Προσθέστε βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τρίψτε το με τα δάχτυλα σας μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
ΒΗΜΑ 3: Προσθέστε τους κρόκους αυγών, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική μεμβράνη.
ΒΗΜΑ 4: Κάντε την ζύμη μια μπάλα, καλύψτε την με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προετοιμασία Γέμισης
ΒΗΜΑ 1: Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Προετοιμασία Σιροπιού
BHMA 1: Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι της γέμισης. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και προσθέτετε το μέλι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μέλι. Αν θέλετε αρωματίζετε το σιρόπι με λίγο ανθόνερο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης στο σιρόπι και ανακατεύετε.
Συναρμολόγηση των Πουγκακιών
ΒΗΜΑ 1: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
ΒΗΜΑ 2: Ανοίξτε την ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών.
ΒΗΜΑ 3: Κόψτε την ζύμη σε κυκλικά κομμάτια διαμέτρου 10 εκατοστών.
ΒΗΜΑ 4: Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα γέμισης στο κέντρο του κάθε κύκλου.
ΒΗΜΑ 5: Διπλώστε την ζύμη έτσι ώστε να σχηματίσει μισοφέγγαρο και σφραγίστε καλά τις άκρες.
Ψήσιμο
ΒΗΜΑ 1: Τοποθετήστε τα πουγκάκια στο βουτυρωμένο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
ΒΗΜΑ 2: Ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Επικάλυψη
ΒΗΜΑ 1: Αφήστε τα πουγκάκια να κρυώσουν ελαφρώς και στη συνέχεια πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη